Hello people! Welcome to my blog!
' Life is way better when you're laughing. '

Monday, 29 September 2014

ARTIKEL BERKAITAN USAHAWAN

1. USAHAWAN: ADAKAH IANYA DILAHIRKAN ATAU DIBINA?
SUMBER:  http://azizanosman.com.my/blog/usahawan-adakah-dilahirkan-atau-dibinaArtikel ini menjadi pilihan saya kerana sesetengah pihak berpendapat bahawa usahawan ini dilahirkan secara semula jadi bermaksud lahir-lahir terus tahu boleh jadi usahawan ataupun diwarisi daripada keluarga. Sebenarnya, pendapat ini salah kerana usahawan bukanlah lahir-lahir terus jadi usahawan ataupun dulu ibubapanya seorang usahawan jadi bila besar mesti anaknya pun akan jadi usahawan. 

Sebenarnya anggapan ini salah kerana untuk menjadi seorang usahawan bakat adalah tidak penting tetapi ilmu yang mencukupi yang diperlukan. Daripada ilmu bakat dan kemahiran akan timbul secara tidak langsung.

Jika diperhatikan usahawa-usahawan kita di Malaysia tidak semuanya mempunyai latar belakang yang berjaya. Usahawan datang dari pelbagai semua lapisan masyarakat, semua kumpulan umur dan dari pelbagai sudut.


Jadi, kita semua boleh menjadi seorang usahawan yang berjaya dengan adanya semangat, sokongan dan dorongan dari pihak-pihak yang terdekat seperti keluarga. Yang penting adalah ilmu. 
Ilmu adalah segala-segalanya. Dengan adanya ilmu insyaAllah kita semua boleh berjaya dalam bidang yang diceburi.

No comments:

Post a Comment